Skip to main content

Výsledky projektu INDICATE: Největší uhlíkovou stopu zanechávají rodinné domy

| Šance pro budovy | Novinky

V reakci na stále rostoucí potřebu snižování emisí uhlíku v oblasti stavebnictví zahájily vlády a stavební průmysl tří evropských zemí ambiciózní projekt INDICATE. Tento projekt, který iniciuje Česká republika, Irsko a Španělsko, se zaměřuje na shromažďování a analýzu kvalitních dat o budovách, která jsou klíčová pro úplnou dekarbonizaci odvětví. Celý projekt zastřešuje nadace Laudes Foundation. Jaká data byla zjištěna a ovlivní výsledky stanovené normy?

Spolupráce v rámci České republiky

Projekt INDICATE v České republice zastřešuje České vysoké učení technické v Praze, konkrétně jeho Univerzitní centrum energeticky efektivních budov. UCEEB propojuje akademický výzkum s praxí a zaměřuje se na udržitelné stavebnictví.

Dalšími partnery jsou asociace Česká rada pro šetrné budovy Šance pro budovy, které se podílejí na propagaci udržitelných stavebních postupů. Projekt má také podporu Ministerstva životního prostředí Ministerstva průmyslu a obchodu, což zdůrazňuje jeho význam pro dosažení uhlíkové neutrality v ČR.

 

Rodinné domy zanechávají největší uhlíkovou stopu

V rámci projektu INDICATE bylo zpracováno 50 případových studií různých typů budov, včetně rodinných a bytových domů, administrativních budov a logistických hal. Cílem bylo zjistit uhlíkovou stopu budov po celý jejich životní cyklus, od výroby a výstavby až po demolici a zpracování odpadu. Životní cyklus byl stanoven dle metody LCA (Life Cycle Assessment), kdy je nutné provést definici cílů a rozsahu, inventarizační analýzu, hodnocení dopadů a interpretaci výsledků. Vždy bylo počítáno s pesimistickými, realistickými i optimistickými variantami.

Studie ukázaly, že největší podíl na emisích mají materiály jako beton a pálené cihly, přičemž největší uhlíkovou stopu zanechávají rodinné domy, a to hlavně kvůli náročnosti jejich provozní fáze. Uhlíková stopa na m2 a rok, kde vstupuje spotřeba energií a vody, vychází u rodinných domů na 66. percentilu na 40,53 kilogramů CO2.

 

Metoda LCA

Pro výpočty byla použita zmíněná metoda LCA. V tomto případě nejdříve došlo ke kontrole podkladů, mezi které patřily výkazy výměr a další. Následně bylo provedeno třídění materiálů a poté byly odděleny položky s nimiž nebude počítáno. Při výpočtech je možné hodnotit nejen dopady na uhlík, ale i na další enviromentální indikátory, jako jsou nerostné suroviny. V závěru dochází k implementaci výsledků.  

 

Renovace není rekonstrukce

Renovace se zaměřuje na obnovu a modernizaci budovy bez zásadních konstrukčních změn, zatímco rekonstrukce zahrnuje rozsáhlé úpravy včetně nosných prvků. Ačkoli renovace zlepšuje vzhled a funkčnost, často nevede k výraznému snížení uhlíkové náročnosti budovy. U rodinných domů i po renovaci tvoří provozní část až 99 % uhlíkové stopy projektu. K menším úpravám zároveň nejsou k dispozici projektové dokumentace, výkazy výměr a další materiály, s kterými by bylo možné při výpočtu pracovat. Bez hlubších zásahů do struktury a energetických systémů zůstává však ekologický dopad budovy téměř nezměněn.

Výsledky projektu ukázaly, že rekonstrukcí lze ušetřit téměř 2/3 emisí. Dokonce bylo zjištěno, že v některých případech mají rekonstrukce nižší uhlíkovou stopu než novostavby. Čísla však výrazně ovlivní volba zdroje tepla. Uhlíková návratnost opatření se pohybuje mezi 6 měsíci až 4 roky. Po rekonstrukci se počítá s přibližně 386 kilogramovou úsporou CO2 do roku 2050 u jednoho rodinného domu a 766 kilogramy na bytový dům.

 

Roste zájem o zelené budovy

Budovy, které jsou stavěny s ohledem na životní prostředí si již nyní získávají oblibu u investorů. Výhodou je také čerpání dotací a zeleného financování, jelikož i stát se v této oblasti velice silně angažuje a na základě těchto dat budou komunikovány možné další výhody a úpravy nařízených norem.  Směrnice o energetické náročnosti budov EPBD IV projde do roku 2030 celou řadou změn. Na konci roku 2025 přijme Evropská komise první akt v přenesené pravomoci s cílem stanovit rámec Unie pro vnitrostátní výpočet GWP během životního cyklu k dosažení klimatické neutrality. Požadavek výpočtu bude povinný pro nové budovy s užitnou podlahovou plochou větší než 1000 m2 již od začátku roku 2028 a pro všechny nové budovy od roku 2030. Vliv budou mít také korporátní nařízení CSRD a ESRS a další normy nejen přímo pro nové budovy, ale právě i pro znovuvyužití produktů.

Závěry projektu sice není možné ověřit, ale při kontrole přes existující studie byla prokázána relevantnost zjištěných čísel. Výsledky projektu budou k dispozici například také v Policy brief anebo v EU policy brief, které vyjdou v září. Další data budou ještě zpracována a dosavadní stanoviska budou rozšířena o další zjištění.

 

Záznam závěrečného webináře k projektu INDICATE můžete zhlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=Nca0W3kU6KU