Skip to main content

Marta Gellová, ředitelka Šance pro budovy, se zapojila do evropského průzkumu o sociálních dopadech ekologických politik

| Šance pro budovy | Novinky

Projekt Evropské agentury pro základní práva (FRA) Základní a sociální práva v zelené transformaci přinese pohled na to, jak ekologické politiky Evropské unie ovlivňují základní lidská a sociální práva Evropanů. Tento výzkum, který probíhá v České republice a dalších devíti zemích, se zaměřuje na to, jak se daří sladit ochranu životního prostředí s ochranou základních a sociálních práv. Marta Gellová se stala jednou z respondentek výzkumu a v rozhovoru prezentovala názory asociace Šance pro budovy. 

Cílem projektu Základní a sociální práva v zelené transformaci je identifikovat nejnaléhavější výzvy, případné nedostatky a možnosti v oblasti sociálních a základních lidských práv v rámci ekologického přechodu v Evropské unii se zaměřením na související témata, jako jsou energetická účinnost a energetická chudoba.

Průzkum, který je realizován sítí FRANET a jehož zadavatelem v České republice je Sociologický ústav Akademie věd ČR, zkoumá dotační programy Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light. Jednou z významných institucí pro tuzemskou část výzkumu je i Šance pro budovy, a proto se mezi respondenty z řad odborníků zařadila i její ředitelka Marta Gellová, která v rozhovoru prezentovala názory sdružení na zkoumané programy.

Oceňuji, že tento průzkum poukazuje na sociální rozměr a dopady ekologické transformace na společnost.  Výsledky ukážou nejen to, jakým způsobem je sociální otázka v zelené politice integrována, ale mohou zároveň poukázat na možnosti pro zlepšení,“ řekla k projektu Marta Gellová, ředitelka Šance pro budovy.

Při změnách, které ovlivňují celou společnost, je důležité brát v úvahu její strukturu a žádnou její část neznevýhodňovat. Výsledky průzkumu, které zreflektují, zda při zelené transformaci není opomíjena sociální stránka, budou prezentovány v polovině roku 2025.