Skip to main content

Webinář: Dopad EPBD4 na budovy a proces transpozice


Na webináři organizovaném Českou radou pro šetrné budovy, který se uskutečnil 19. června, se diskutovalo o postupu transpozice, požadavcích, které směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) klade na novostavby i existující budovy a dopadech, které směrnice bude mít na budovy v České republice.

Šance pro budovy spoluorganizovala odborný seminář zaměřený na energetickou náročnost a úspory energie v budovách


Na odborném semináři, který proběhl 13. května v Poslanecké sněmovně, se diskutovalo zejména o nově přijatých směrnicích o energetické náročnosti budov a energetické účinnosti a jejich dopadech na domácnosti, průmysl a celkově českou ekonomiku. 

Odborný seminář Posuzování uhlíkové stopy budov ČR a snižování zabudovaného uhlíku


Zveme vás na odborný seminář pořádaný ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT, Institutem pro cirkulární ekonomiku, Českou radou pro šetrné budovy, European Climate Foundation a CirCon4Climate, který se uskuteční 26. 6. 2024 od 10:00 do 14:00 v Univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT, Třinecká 1024, Buštěhrad.

Odborný webinář Praktické zkušenosti z výpočtu uhlíkové stopy budov v projektu INDICATE


Zveme vás na webinář pořádaný ve spolupráci s UCEEB ČVUT a Českou radou pro šetrné budovy, který se uskuteční 17. 6. 2024 od 10 do 12 hodin. Webinář se bude věnovat praktické zkušenosti z výpočtu uhlíkové stopy budov v projektu INDICATE. 

Úspory energie úkolem nadcházejících let


Česko bude muset dále šetřit energií. A to jak v budovách, tak v průmyslu a jiných sektorech. Poslední statistiky spotřeby elektřiny, tepla i plynu z Energetického regulačního úřadu ukazují, že k poklesu spotřeby došlo meziročně prakticky ve všech sektorech ekonomiky[1]. Částečně díky teplé zimě, bez úsporných opatření by to ale takový pokles nebyl.

Odborný seminář Cirkulární rekonstrukce


Zveme vás na pokračování společného workshopu pro stakeholdery, který se uskuteční 20. 3. 2024 od 13:30 do 16:30 hodin v Kampusu Hybernská.

Nově přijatá revize Směrnice o energetické náročnosti budov je realistická i díky loňskému českému předsednictví


Evropský parlament dnes po více než 2 letech vyjednávání schválil revizi Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD), která je jedním ze stěžejních legislativních aktů pro snížení potřeby energie v budovách. Ty v Evropské unii tvoří 40 % spotřeby veškeré energie a 36 % emisí skleníkových plynů. Změny se dotknou starých domů i novostaveb. Podle profesního svazu Šance pro budovy je Směrnice dobře vyjednaným kompromisem poskytujícím dlouhodobou perspektivu pro rozvoj odvětví.

Odborný seminář: Cirkulární stavebnictví


Zveme vás na společný workshop pro stakeholdery, který se uskuteční 15. 2. 2024 od 13:30 do 16:30 hodin v Kampusu Hybernská.

Šance pro budovy vítá opětovné spuštění dotačního programu NZÚ Light


Státní fond životního prostředí ČR dne 17. ledna 2024 znovu spustil příjem žádostí o dotace v programu Nová zelená úsporám Light. O zálohou dotaci ve výši až 240 tisíc korun mohou žádat vedle seniorů, příjemců invalidního důchodu a příspěvku na bydlení nově také domácnosti pobírající přídavky na děti. Profesní svaz vítá opětovné spuštění programu, jenž podporuje nízkopříjmové skupiny obyvatel ohrožené energetickou chudobou vyšší mírou dotace.

Šance pro budovy spoluorganizovala konferenci k Národnímu klimaticko-energetickému plánu


Na odborné konferenci věnované Národnímu klimaticko-energetickému plánu, ESG, uhlíkové stopě a jejich dopadům do sektoru budov se 27. listopadu sešlo na 50 odborníků ze sektoru udržitelného stavebnictví.

Novinky